Nagrada Sound of Mess predstavi Bez Sjenke


U noći između ponedjeljka i utorka dodijeljene su nagrade na 49 međunarodnom festivalu Mess.
RadioSarajevo je, u suradnji sa Festivalom, ove godine pokrenulo nagradu "Sound of Mess" koja se dodjeljuje za "auditivnost pozornice, muzikaliziranje pozorišnog izraza i/ili funkcionalnost muzike u predstavi".
O ovoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu: Rada Nuić, kompozitorica scenske muzike; Mersid Ramičević, muzički pisac i apsolvent kompozicije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu te Vesna Andree Zaimović, urednica na RadioSarajevu.

Sound of Mess 2009. dodijeljen je predstavi No Shadow, dvojca Shamal Amin i Nigar Hasib iz Lalish Theater Labor iz Beča.
Nagrada se ovoj predstavi dodjeljuje za proiciranje muzičkog vokalnog izraza na teatarski čin kroz vizuru ritualnog i arhetipskog.

Žiri je mišljenja da će prisustvo predstave Bez Sjenke na Messu i na međunarodnoj sceni uopće, pospješiti nove postupke u onome što se naziva sintagmom "pjevani govor". U predstavi Bez sjenke, kroz redukcijsko postupak, jezik muzike postao je teatar.

Žiri je dodijelio priznanje "specijalno pominjanje" ansamblu belgijske pozorišne trupe Need Company za songove, sonične sekvence i zvučni krajolik u komadu Izabelina soba. Cijeneći doprinos Jana Lauwersa kao reprezentativnog umjetnika postdramskog teatra gdje muzika nerijetko jeste generički faktor, odaje se priznanje autorima muzike i majstorima zvuka u ovoj predstavi.

RadioSarajevo i festival Mess žele ovom nagradom skrenuti pažnju na muzičko-auditivni segment predstave, valorizirati rad muzičkih umjetnika u teatru i potaknuti domaće teatarske autoritete da počnu stvarati tehničke uslove za aktivnije promišljanje i rad na polju auditivnog teatra.

utorak, 27 oktobar 2009
radiosarajevo.ba