BEZ SJENKE

at 49th MESS international Theatre Festival
Sarajevo/Bosnia Herzegovina 16.-26. october 2009


Lalish Theaterlabor, AUSTRIJA
Redatelj &
Glumci: Shamal Amin & Nigar Hasib
in: Bošnjački institut

 

foto: Irfan Redžović

Predstava

.... “No Shadow“ tako postaje način na koji glas postiže transparentnost oslobođenu sjenke i samim tim, direktnu percepciju.
(Hans Echnaton-Schano;

bivši član Živućeg Teatra Juliana Becka i Judith Maline, 2006)

S istraživačkim projektom No shadow (Bez sjenke), te kontinuiranim radom na projektu Songs as a Source (Pjesme kao Izvor), Lalish Theater Labor u fokus stavlja gotovo zaboravljenu arheološku potragu za korijenom ljudskog glasa, njegovom individualnošću i kulturološkim porijeklom, te direktnim utjecajem.

Osnovni element ovog performansa jeste stari kurdski ritual Zaratustra koji uključuje glasovne i pjevačke tehnike, izvođene laringalno.

Nigar Hasib i Shamal Amin (izvođači) kroz svoje projekte tragaju za originalnim, intermedijalnim i umjetničkim jezikom, koji je izvan normiranog lingvističkog simbolizma. Ovaj novi, nelingvistički jezik sastoji se od vokala, glasova, tonova i drugih varijacija glasovnih ekspresija, preuzetih iz raznovrsnih jezika, što vodi do inovativnog načina komunikacije u izvedbi, odnosno performansu, kao i naročitoj komponenti samoeksperimenta sa glasovnim i pjevačkim tehnikama.

Pjesme i glasovi nisu prisutni isključivo zbog produbljenja dramskog sukoba, međusobnog povezivanja scena ili objedinjenja tematske okosnice pjesama, niti se same pjesme izvode u specijalnim prilikama i datim okolnostima. Ovaj projekt Lalish Theater Labora nadilazi sva ograničenja i dekonstruira konvencionalne tehnike.

Performans No shadow – work in progress  izvođen je u različitim verzijama u periodu od 2006. do 2008. u Austriji i internacionalnim teatarskim i muzičkim festivalima u Japanu, Grčkoj, Kosovu, Ukrajini i Egiptu.

foto: Irfan Redžović


Reditelji

Putanja našeg laboratorijskog istraživanja vodi otkriću nove fuzije glasa, pokreta i života kao jedinstvene cjeline. Rasap između umjetnosti i života, estetike i konvencionalnih vrijednosti postaje odlučujući faktor u našim projektima.

Shamal Amin i Nigar Hasib)

Shamal Amin i Nigar Hasib izbjegli su iz južnog Kurdistana zbog diskriminacijske politike za vrijeme vladavine Saddama Husseina i od 1991. godine žive u Beču. Shamal Amin je magistrirao, a Nigar Hasib doktorirala filozofiju u teatarskoj umjetnosti i sociološku antropologiju na Univerzitetu u Beču. Nigar Hasib umjetnička je direktorica i ujedno izvođač performansa, dok je Shamal Amin također izvođač i glavni istraživač na čelu projekta. Direktor je Internacionalnog istračivačkog centra za antropologiju glasa u teoriji i praksi u Beču. Zajedno su osnovali Lalish Theater Labor 1998. godine, a od 2000. otvaraju vlastiti teatarsko-laboratorijski prostor u Beču. Zajednički rade na mnogobrojnim projektima Lalish Theater Labora. Surađuju na projektima razmjene sa brojnim internacionalnim umjetnicima i teatarskim laboratorijima, poput Parata Labora u Švicarskoj i Francuskoj, International School of Theatre Anthropology (Internacionalna škola za antropologiju teatra) u Institutu Grotowski u Poljskoj, kao i sa teatarskim trupama iz Sjeverne Afrike, Evrope i Azije. Vodili su radionice i predavanja na Univerzitetu u Beču, Univerzitetu Shinshu u Matsumotu u Japanu, Univerzitetu u Kairu, kao i Koledžu za teatar u južnom Kurdistanu.


Teatar

Lalish Theater Labor predstavlja istraživački centar za teatar i kulturu performansa; njihova teatarska istraživanja i eksperimentalni projekti uključuju: Cultural-physical concept (Kulturološko-fizički koncept); Investigation of the performative culture and its techniques (Istraživanje performativne kulture i njenih tehnika); Departure to the source of the Celebration (Odlazak izvoru Proslave) i Process: Creative Nature (Proces: Kreativna Priroda), te intenzivan rad na vlastitoj radnoj metodi eksperimentalnog ritualnog performansa sa projektom: Songs as a source (Pjesme kao Izvor). Cilj ovog istraživačkog centra je transkulturna razmjena i stvaranje „Present Body in Space and Time“ (Tijela unutar prostora i vremena) istraživanjem tjelesnih i glasovnih tehnika istočnih i zapadnih anadolskih kultura performansa, kao i performativnih tehnika Zapada, da bi se otkrile nove metode izvođenja.

Lalish Theater Labor kroz performans i radionice širom Evrope, kao i u Egiptu, Tunisu, Ukrajini, Iraku i Japanu ostvaruje suradnju sa raznim grupama kao što su Odin Teatret, Work Center of Jerzy Grotowski and Thomas Richard (Radni centar Jerzyja Grotowskog), te Plesna grupa Kazuo Ohno.

MESS Catalouge 2009