ODRŽAVA NAS JOŠ JEDINO ENTUZIJAZAM


Projekt "no shadow"

"Bez sjenke - rad tijekom 2006. - 2010." naziv je istraživačkog projekta kojim su se festivalskoj publici u Bošnjačkom institutu predstavili članovi Istraživačkog centra za teatar i kulturu Lalish Theater Labor iz Austrije. Režiju i izvedbu nose Shamal Amin i Nigar Hasib, koja je ujedno i umjetnička direktorica teatra. Amin je istaknuo kako se cjelokupna predstava na eksperimentalno-ritualnom projektu zasnovanom na osnovnom elementu kurdskog rituala poznatijem kao „Zaratustra“ koji uključuje glasovne i pjevačke tehnike, izvođene laringalno.

On je naglasio da se kroz predstavu najveća pažnju poklanja glasovnim i tjelesnim sposobnostima čovjeka, naglašavajući da je za njih glas sve - on predstavlja čovjeka i život ljudskih tonova, koji imaju vlastitu povijest i memoriju te naglasio da se u teatru koriste umjetničkim, samo njima znanim jezikom, a ne standardnim jezikom.

Ovo je prvi puta da je ova predstava igrana u Sarajevu. Umjetnička direktorica austrijskog teatra Hasib kazala je da predstavu u ovisnosti o mjestu gostovanja uvijek izvode drukčije. "Uvijek izvedbu uskladimo prvo mogućnosti prostora, odnosno scene, a onda kulturi zemlje u kojoj gostujemo, tako da predstavu 'No shadow' nikada nećete ni vidjeti istom niti je doživjeti u Sarajevu kao, primjerice, u Kairu, Austriji", kazala je ona.

"No shadow" - neligvistički jezik Nigar Hasib i Shamal Amin kroz svoje projekte tragaju za originalnim, intermedijalnim i umjetničkim jezikom, koji je izvan normiranog lingvističkog simbolizma. "No Shadow" tako postaje način na koji glas postiže transparentnost oslobođenu sjenke i samim tim izravnu percepciju. "U fokusu stavljamo gotovo zaboravljenu arheološku potragu za korijenom ljudskog glasa, njegovom individualnošću i kulturološkim porijeklom, te izravnim utjecajem", kazala je Hasib.


Piše: Hata Tupo
DNEVNI LIST – VASA DNEVNA NOVINA
Petak, 23 Listopad 2009 10:55